ahli geng kongsi senduk

Kak Senduk Fan Club Klik sini

bit.ly/1c5OxpX

Sunday, 5 July 2015

Profesor yang bangang dapat menjamin masa depan yang cerah

Mmg bangang

Tu jer yang akak leh cakap...kenapa lah banyak sangat manusia bangang sekarang.. yang paling banyak yang bangang lah pulak dr golongan menteri dan orang2 ternama... mmg skarang ni kalau nak jadi menteri or cendiakiawan ni " syarat wajib mesti bangang ke?" 

bingai mereka ni berjangkit2 plak.. satu2 di kluarkann

ada dalam satu rancangan bual bicara ..menjemput sapa thah pakcik pakai baju batik ni yang memberi cadangan cara mengurangkan kos sewaktu sambutan hari raya.. akak rasa cadangan dia adalah satu cadangan yang paling bernas dalam dunia..menitik air mata akak baca diorang pos kat pesbuk... super bijak...

kalau menteri pendidikan kat oversea sana dengar mesti dia amik ni buat silibers pembelajaran.. cara2 menjadi bangang seumur hidup tajuk dia...

bila di tanya bagai mana cara nak kurangkan perbelanjaan di bulan perayaan dan dalam kegawatan ekonimi terutamanya raya yang bakal menjelma..jawapannya adalah seperti gambar berikut...



hey bongok..kenapa ko x cadangkan je raya taun ni di batalkan ... x pun hapus kan semua cuti yang ada kat malaysia ni..supaya kita leh kerja dengan tekun sehingga lumpuh....

kalau ko xde kampung ...ko punya pasal lah x nak balik kampung kan.. 

cuba lah cakap menggunakan common sense sikit.. gunakan otak yang bijak pandai..jika dah di panggil untuk beri pendapat dalam tv ni mesti lag dari golongan yang bijak pandai kan... x kan stesen tv nak panggil seorang yang gagal spm 38 kali... mendapat anugerah bangang peringkat daerah dan tokoh bangang 2015 kannnn... 

 tapi bila ini yang kluar dari mulut dia..adakah kita rasa dia masih lagi bijak...kalau nak idea bangang aku pun leh kasi...contoh

1) start jalan kaki dr sekarang bagi yang kampung jauh bagi mengurangkan minyak... bagi yang kampung sabah serawak pulak...buat rakit or buat latihan renang setiap hari..so boleh buat acara kuak kupu kupu ke kampung berganti2 tanpa henti...

2) kalau x nak bayar tol... cadangkan balik kampung guna skateboard... upih pinang ... basikal ..mengesot

3) bina kenderaan dengan canggeh dengan teknologi air liur ...so orang leh ludah ramai2  dalam tangki..

4) tukar status dr manusia kepada mentibang laut...x yah keje x yah raya


pelik lah orang sekarang... makin lama makin bangang.. pening akak di buatnya...

lepas ramai lah jenerasi muda x nak p sekolah sebab bangang dapat menjamin masa depan yang cerah.. silap2 kalau terlampau bangang leh jadi menteri... contoh dah ada.. ikut je lah jejak langkah...pasti berjaya

Friday, 3 July 2015

jangan feeling..kakak marah

Hey uollsss
          
salam jumaat akak ucapkan..puase ke uollsss

ari ni akak cuma nak luahkan apa yang akak rasa... bukan nak hina...sesetengah manusia yang rasa kerja yang mereka buat adalah kerja yang paling kelas tahap kelas atasan tahap2 dewa... malah para dewa pun terasa tergugat sbb kelas sangat.. gaji ko banyak ke gaji aku sikit ke..tu rezeki aku..ingat..rezeki dr tuhan..bukan ko bagi dan yang bersusah payah goyang tetek untuk bg aku makan yer...

kerja yang kita buat semua berkait dan bersangkut paut sesama lain mengikut kepakaran kita...contoh ko keje opis... opis kotor ada orang keje cleaner.. ko panas ada orang keje betulkan aircond..kalau xde orang2 bawahan maka orang atas pun x leh buat keje kan...

ari tu akak ada lah pergi satu tempat ni... ada urusan dengan pihak syarikat penerbangan ni..then waktu akak nak ke pejabat dia..ada duduk sederet cabin crew di kerusi...lalu akak lintas depan mereka ... sbbkan mereka menghalang jalan maka akak pun mintak laluan... mereka beri laluan tapi dengan pandangan atas bawah atas bawah kepada akak...adakah kecantikan akak yang biase2 ni memeukau mereka... dan dengan pergerakan perlahan seolah akak x layak lalu di situ.. seolah jijik kerana mungkin akak kerja x sehebat mereka...



akak biarkan sebab adik2 feeling mmg cam tu...kalau kena simbah air panas baru tau langit tinggi rendah... mereka terus pandang dan saling berbisik sbb akak bawak rakan kerja akak untuk buat kerja di syarikat itu... this happened not ones banyak kali dah... kekadang betina cabin crew pun sama... 

yang akak x puas hati ..ada beberapa orang juga mahu melintasi mereka..mereka beri laluan dengan senyuman lebar dan hormat....adakah kerana akak memakai baju technician dan lelaki tiga orang tadi pakai coat ko berikan pandangan double standart pada akak?... pondan waiter kapal terbang macam ko ni mmg melampau...


mengikut pandangan akak sendiri tanpa statistik mana2 pihak...akak dapat menyatakan bahawa kebanyakkan waiter kapal terbang atau nama kelasnya cabin crew ni adalah dr kategori bapok dan cok Rogayah Embong ... mmg ada str8 tapi jumlahnya sedikit.. akak bukan cakap cabin crew semua cam ni... akak dah jmpe banyak cabin crew yg sangat baik dan peramah..yang membuatkan akak terasa kerja mereka ini mmg ada kelas yang tersendiri...

tapi oleh kerana beberapa pondan pelayan kapal terbang yg rasa hebat sangat tu... pandangan orang pada cabin crew sedikit sedikit dianggap sebagai carier yang najwa latip (biasa2 sajer).. mmg gaji meletop...leh travel oversea bila2..tapi ko juga boleh jugak buat terjunan tiruk dari langit secara jemaah kalau kapal tu kebabom di langit sana...ingat lah... ko feeling2 sangat tu ko kena ingat... kalau tuhan tu nak ko trus terjunam dr langit tu bebila masa je... 

adakah bila ko dah menjawat jawatan tu ko rasa ko telah di angkat ke aras yang lain dan x sama dengan orang lain? itu baru dapat pakai coat klabu ..kalau di benarkan bapok2 ni pakai kebaya aku x tau tinggi mana lagi dia berkepak yer...zaman kebanggaan zaman dulu bila cikgu cakap cita2 nak jadi apa..dengan pantas jawab "peramugara" sudah tidak wujud lagi yer sekarang...

apa salahnya ko cuma jangan nak double standart sangat leh x... compliment each other to better future..halahhhhhh



akak pikir2 balik lantak ko lah pondan...aku kumpul duit bebanyak..aku naik first class biar ko yang layan aku...untung ko jaga first class..mau ko jaga ekomomi class domestik je..x ke lagi sedih..baik ko jadi konduktor bas je dikkkk... taraf yang sama berlainan kenderaan je...

ko jangan cakap banyak... entah2 ko tersenarai yg bakal kena humban oleh pihak syarikat penerbangan ko..tungu date nak sayonara... lepas ni ko leh pakai pixy tebal2 cari keje lain...

akhir kata... jangan nak feeling sangat..ko buat keje ko aku buat keje aku... tapi kurang2 kan lah tahap kefeelingan itew yer...kalau ko bapok pilot ..akak sujud,,sebab x pernag jmpe lagi...rare tauuuu...

p/s : cerita ini bukan untuk mengutuk mana2 profession kerja.. tapi bagi menegur segelintir masyarakat yang ponjeng kuasa lima... bukan hanya cabin crew..tapi pada semua..akak yakin masih ramai lagi perkerjaan yang sering melahanatkan pekerja bawahan kerana mereka rasa rezeki orang lain bapak dia yng tentukan...

selamat hari pekerja... walau pun dah lepas..ade aku kesah..suka hati aku lahhh

Monday, 29 June 2015

Buffet ramadhan yg mahal nak mampos

Hey uollsss... puase ke todayyyy?...akak ada soalan nak tanya korang...brapa mahal korang sanggup bayar untuk mencekik bufet ramadhan? atau berapa uollss sanggup spedo anak ikan bawak makan di bufet ramadhan?

Ni nak citer skit...makanan waktu berbuka..ko makan ape... akak ape pun bebuka mesti nak mencekik nasik... bak kata makanan ruji lah uollsss...walau akak ni berwajah pan asian (pan = kuali)..tapi akak tetap nak makan nasi masa buka... x biase nak makan western2 ni uollsss x pandai...

Slalunya masa buka..akak akan p azan kat masjid dulu...then akak lari pecut balik umah akak trus Cekik kurma...sunah nabi lah katakan... kalau ada kurma lah...xde pun air panas aku bedalkan dulu...
.bagi perut kosong tu lembut dulu sebelum cekik benda lain... yer lah perut anak dara kan..akak ni bebuka x cerewet sangat...nasi cukup...tapi ade org nak makan yg pelik2 mmg aku x pandai...lepas mencekik nasi baru leh kudap2 benda lain macam strawberry coklat ke... cheese cake ke.. truffle ke.. caviar ke kannn....xde lah feeling sgt kannn

wekend ari tu akak ada google2 kat internet tengok harga bufet ramadhan 2015...google punya google akak nampak lah banyaknya promosi buffet ramadhan banyak hotel dan restoran...
Ya tuhannnn semua mahal nak mampus ko... terkentut aku tengok harga2 semua.. ada tu RM178 per pax... hamboi ada rusa panggang celop emas gakmaknya...tapi tu kat manderin oriental lah uollssss.. x tau lah kalau menu buffet dia sekuas padang bola,, sesuai lah harganya 5 star hotel tu...

adakah bila ko bayar mahal ko rasa ko kelasssss sgt?...adakah bayar mahal tu ko leh kata " i eat at amazing place"?... adakah ko leh post kat pesbok...dengan hashtag #kohader #komampu #walaupun


adakah hidangan itu di susun sepanjang 1000 meter dan bila ko cedok dar hujung ke hujung ko x sedar waktu dah imsak...





tempat yg opis akak berbuka tahun lepas pun naik harga.. tahun lepas 45 hengget je..taun ni 80 hengget uolsss per pax.. x masuk gst lagi... meninggal yer...tu sorang kalau 20 org  x ke pitam bangun pitam bangun jadinya...

Kalau ko makan waktu berbuka brapa banyak pun leh cekik kan..paling2 sepinggan nasi..kueh2.. kan...tapi kalau dah harga ratus2 tu x makan rugi lah pulak kannn... kalau ko nak cakap ko ada perewang..perewang ko sah sah dah kena ikat kann...ko nak ke mencekik kat tempat memahal dengan perangai kampung kebulur cam x pernah jmpe makanan...

Ok cam ni.. kat hotel..brapa banyak ko leh cekik kat situ dari 7.30 buka hingga paling2 pun sampai 9 malam...Adakah ko mampu cekik... nasi briani sepinggan..spegeti bolonese ...udang bakar..ketam cili 2 ekor.. kambing bakar 5 keping.. cendol..air tebu..buah2 sepinggan...trafle..aiskrim..cheese cake..agar sepinggan...2 biji kuih tepong pelita...sirap bandung.. spegeti..pasta..ayam bakar.. pastri?


Ko mampu mentedarah banyak tu? Adakah ko adalah keturunan jin pokok ketapang yg mampu melantak bagai nak giler? adakah ko puasa 8 hari tanpa bebuka...dan ini lah masanya ko nak membalas dendam...

Mmg lah bila kita cakap cam tu ada jer mulut2 anjeng yang cakap..." ala sekali sekala kan..apa salahnya..lagi pun duit kita bukan mintak orang pun.. bayar mahal kena lah rasa semua"

Yer jarang orang pi buffet ramadhan mahal2 mintak duit jiran atau menang peraduan gores dan menang .. tapi tu kan pembaziran uollssss...

bila di buffet ni ko makan dengan keadaan tergesa..x abis cekik kat pinggan lagi...ko dah nak cekik lain sebab ko nampak orang meja sebelah tengan junjung ABC tinggi gunung...manakan pula meja depan ngan dokong kambing panggang...ko makan pun tergesa2 sebab satu ko nak rasa semua makanan yang ada sebab ko bayar mahal...second ko nak kejar masa yang di hadkan ...


Walhal kalau ko beli kan bazar paling2 abis 15 hengget...tu pun x abis makan...
Tapi kalau ko super kaya..duit x habis apa salahnya kan...bapak ko lak ade lombong emas blakang rumah...so silakan lahhh

kalau macam ni apa hikmah ko berpuasa sepanjang hari dengan kusyuk dan tawaduk tapi bila buka ko jadi rimau kelaparan kannnn..

bak kata tepok dada tanya poket ...mampu ke tidakkkkkkkk

kalau kaya sesangat makan lah kat sini.....kannnnnn opssssss

Thursday, 25 June 2015

Biadap benau ko yer amoi....

Kisah berlaku beberapa hari lalu....
Mula puasa hari tu cuaca agak redup je..suasana pun sejuk je..maka puasa pun feeling2 di negara timur tengah kannn..

Tapi dua tiga hari ni...panas uolllsss... ala2 bediri tepi unggun api gitew...makanya bila panas..haus je... kalau bukan bulan posa mau aku tegukkan air batu sebaldi...

Tapi ni bulan posa...maka akak bayangkan je lah akak berada di tepi gunung sambil salji turun menghempap ke pipi sambil tiupan angin sepoi2 bahasa... x gitew...nak menyedapkan hati sebab haus lah katakan...

Akak lak balik keje kul 4 petang.. time matahari di ufuk timur menyinar katanya...panassss je...kuar je opis akak nak p kedai DIY sbb nak beli stepler besar....

Sebelah DIY tu ada kedai motor...adalah sekor amoi keje kedai motor ni sedang menyedut slurpee 7eleven berwarna hijau...meleleh peluh slurpee tu kat cawan besar tu uollsss...akak lak terpandang betina cina tu ngah nyedut slurpee tu...


Then boleh pulak dia sedut slurpee tu sambil jeling2 akak... sedut siap pejam2 mata ko...dengan gaya kesedapan amat sangat...sambil bunyi air tu srupppp srupppp... then dia akhiri sedutan slurpee tu dengan bunyi "ahhhhhhhhh" katanya....


Hey naik hantu pulak aku tengok amoi ni... yg aku pun bangang..yg p pandang amoi tu minum kenapa... halahhhh macam budak2 kan... tapi tegugat juga uollssss...


Ikutkan hati mau aku rampas cawan slurpee tu...mau aku kokakkan cawan tu...sabar je lah uollsss....
Tapi ujung2 sempat juga aku beli slurpee waktu nak buka ari tu...x lah kempunan kannn... tapi yang menyakit kan hati akak... time akak ngah picit2 mesin slurpee tu...amoi tu leh lak masuk 7 eleven tu jugak... dia nampak akak then senyum2...


Mesti betina cina tu cakap dalam hati " terpedayalah lah tu aku minum petang tadi"...

Cilakak lu amoiiii...


Wednesday, 24 June 2015

Salam ramadhan Al-mubarak Bitchesssss!

ko mampu tajuk cam tu...aku nyer blog suka ati aku lah..haaaaa tu nak carut akak lah tu kenapa x update blog kan...suka hati kita lah

Ha uollssss puase ke tidak...amacam lapar ke... haus ke.... kalau lapar n haus pi lah minum sana...hanj sangat suruh orang minum kan... ingat sundel semua..kalau puase bagai nak rak..tapi ko x sembahyang x guna...pi buka sana...dr ko memeleh ..tersandar macam yenna mati laki sana baik lah ko p mencekik sana...

ibadah kena selari uolsss...agama x menghalal kan cara... sebab tu lah orang suruh ko blajar agama sana...bukan beli majalah urtv n mangga je,,,

anyway akak nak ucapkan selamat menyambut ramadhan kepada semua yang beragama islam.. semoga ibadah uollss mendapat berkat dan pahala yang berlipat ganda yer...

amacam petang2 ada p bazar ramadhan ke .... kat tempat akak stay...puchong tu ada banyak bazar.. so far akak p bazar ramadhan puchong prima je, Dulu bazarnya kat depan pasaraya OTK tapi sebab jalan tu diorang buat jalan LRT so di pindahkan ke area maybank. Kalau nak tanya akak ok x orang jual kat situ... akak akan jawab depends on apa ko nak beli...tapi kalau nak pegi bazar ni x yah bawak duit banyak..makin banyak ko bawak duit..makin merepek2 lah ko beli...


ko nampak air tebu nak beli.. nampak keruping cina nak beli... macam2 nak beli,,, yer lah orang puase..nafsu nak mencekik membuak2..lagi2 yang mmg keturunan pelahap tu...kena lak time bulan posa..manakan nampak semua jenis makanan sedap... ko nampak orang jual selipar jamban celup tepung pun lazat..lagi2 selipar tu lak ko tuangkan dengan kuah kacang..x menggigil makam mariam ko nak membeli sepelastik...

lagi satu bestnya bazar ramadhan ni..bukan saja makanan yang perbagai jenis dengan pelbagai perisa..seperti perisa nak marah..perisa nak bakar kedai...perisa nak ludah... tapi yang betul sedap pun ada...kena sngan tembolok ko..sauk kan je lah...malah kita leh tengok pelbagai jenis orang dan rupa...

betul x akak cakap ni..selama ko duduk bertahun2 kat kat kawasan tu... x pernah ko tengok anak bujang orang muka persis model kacukan pan asian kan..tetiba bulan ramadhan ni ko jmpe kat bazar.. time ni lah jugak kawan skolah rendah ko yang ko rasa comel sangat waktu dulu..yang ko crush sangat..tetiba ko jumpe dah besar gajah.. kalau gajah sajer x per.. ni pakej lengkap dengan pasangan dia pun berwajah nauzubillah kat bazar ni.... trus ko bersyukur x couple ngan dia kannn...

muka pulak bola api yang x dapat di selamatkan...

mana kan pula terserempak dengan orang yang ko chatting kat wechat yang dalam wechat muka super duper flawless kacak , sado meletop...tetapi hakikatnya jalan raya lebih flawless dr dia... tak lupa juga ko terjumpe kawan ko yang ko pinjam barang dia dah dekat 10 tahun x pulang...nampak ko lak trus menyorok balik orang reramai tu...

ada juga pi bazar yang pose2 muka comel..korea..duck face dan segala persis wajah..untuk kelihatan menarik di bazar...

akak cuma libas2 rambut je..comel kannn

kannn...sronok kannn...macam2 ada kat bazar ni... manakan ko terserempak kawan lama yang gembira ria jmpa ko kat bazar sambil cakap macam petir depan muka ko....manakala mulutnya berbau taik sbb puasa kannnn...

yer..ko jangan nak kata tidak yer...akak cakap ni sbb ni semua pengalaman akak... penipu lah korang x rasa cam ni...

ini lah pengalaman bulan ramadhan uollsss... macam2 kita alami...apa yang penting jangan membazir sudah...akak kadang tu pi bazar x beli apa pun..jenjalan  je..menanti kan masa nak berbuka..lepas2 tadarus semuka dua muka tu..lari jap ke bazar kan... x pun ko bawak je dalam poket 3 ringgit... thats all.. maka x lah membazir...

karang dah kenyang berbuka..x larat lak ko nak terawih kannnn

jalan2 ngan kawan je kebanyakkan yg akak buat... kekadang kita x nak beli pun tapi dah ternampak makanan yang pepelik tu terbeli lah juga.... sebaiknya bersederhanalah dalam berbelanja.... halahhhh kalau bukan bulan puasa ko leh makan nasi ayam sebungkus...dan dan bulan puasa ko nak makan sampai berplastik...semua  tu nafsu je uollss...tekak ko je gatal nak beli..ujung2 ke  Siti nur longkang yang ko lemparkannnn

ok lah uollsss...selamat berpuasa... lakukan ibadat dengan penuh ikhlas...seoga kita mendapat rahmat dr Allah... dengan ingatan... jaangan nak membohsia sangat kat bazar tu...dosa 

Tuesday, 3 March 2015

Si Nangka

hey uollsss

mmg tahap aper x tau blog ni akak tinggalkan... tapi akak rase terharu sgt sbb akak x sangka yang akak ni so populer sehingga sekarang org masih kenal akak...

ada yang snap pic dr jauh..mesej kat fb kata terserempak akak... halahhhhh feeling superstar sgt walaupun dah tua ni...kekadang akak takut jugak... adakah org kenal akak sbb penulisan akak atau perwatakan hanjeng akak..nerves ke tidak...

tapi so far bila orang kenal akak akak rasa happy sgt... walau kekadang tu akak rasa macam janggal sgt bila random people lambai2 kat akak....yer lah sapa x kenal kak senduk tukang cerca...tapi for me senang je.. i write what i feel and see... sapa suka leh baca x suka ade aku kesah.. lantak lah... now days org suka2 je nak cerca kita even diorang x kenal kita... 

cuba ko bukak fb tu.. brapa banyak caci maki yang ada....kannnnnnnnnn... akak cuma tulis fact dan apa akak rasa salah or betul.. ko stuju ke x ade aku kesah...

contohnya...

weekend lepas akak ada lepak2 melaka ngan BFF akak cik vieda daniella hayden chow (nama maut kan)... waktu akak bekfast kat hotel..blakang akak ada sepasang suami isteri dengan dua anak... lakinya sweet macam anak ikan gitew,,,, bini dia pulak berbentuk nangka ...cinta itu buta kan... so ape nak heran...kekadang ade gak manusia jatuh cinta ngan berok... so ape kesah,,,,

yang buat akak nak berbunyi adalah si tong gas ni pakai legging jarang..di ulangi jarang yang menampakkan kulit dia dan kalau nangka tu x pakai spenda maka dia akan menampakkan karipap sardin dia...paham x...terserlah bentuk bontot dia yang sebesar separuh meja makan tu...



ni kalau terhempap kat muka ko..boleh lumpuh ko tau


sorry to say... kalau anda berbentuk nangka ni.. agak2 lah nak pakai legging tu...kalau baju dia tu menutup punggung mungkin leh di maafkan...tetapi..baju nya di pendek...maka terserlahlah segala rupa bentuk yang boleh membuatkan orang muntah histeria pitam dan sebagainya....

sorry ek sapa yang gemok tu... sorry sebab akak pakai term gemok sebab kalau pakai term berbadan besar uollss x dapat bayangkan situasi sebenar...

They are no such thing as legging for nangka people ok.. thats call sarong nangka ...

si nsngka ni confident tertonggeng2 amik makanan... speaking2 bg menampakkan jiwa tu modern... modern tengkorak ko... itu jijik namanya....

mmg x salah kalau kita nak bergaya,,,tapi kenalah dengan gaya dan suasana... kalau kena gaya orang gemok ni..akan nampak lebih menarik dan sexy dr orang2 yg kurus..sungguh akak kata...tapi kalau feeling ko nak pakai cara orang yang besar lidi sedangkan diri tu besar penumbok mmg lah azab jawapannya...

so kesimpulannya .. pakailah sesatu yang menjaga maruah anda...jgan lah pakai kerana anda rasa orang lain pakai nampak cantek...dengan itu anda nak cuba...x gitu sundel...

ok lah cau cin cau

Let's SHOPPING Uollss!